Lumea Bibliei [revistă de arheologie biblică]

Lumea Bibliei [revistă de arheologie biblică]

26 martie 2012

Satul Antic Nazareth. Viaţa ca în vremurile Bibliei

Casa  Mariei mama lui Iisus .  şi  o gaură făcută de o rachetă "Qassaâm" trasă de Heebollah ,dincolo de Înălţimile Golan  Hermon (din Valea Beka)

Aş dorii să vă ofer o  nouă bucurie 54 de imagini. fotografii din oraşul Nazareth , din SATUL ANTIC NAZARETH,care în mod plăcut şi suprinzător a supravieţuit 2012 ani, Astăzi  este un fel de "Muzeul Satului" în care trăiesc câteva familii de creştini europeni şi arabi creştini şi israelieni care trăiesc zilnic  ca în vremurile biblice. Aceşti oameni refac  zilnic viaţa  aşa cum au trăit-o israeliţii  de la Moise la Iisus şi la Bar-Kokchba.


Israelit  la seceriş   cu  şişa  o macetă -seceră

Tâmplar în Nazareth  în atelierul de pluguri  şi bărci de pescuit. În vremurile  Biblice erau două categorii  de tâmplari .Tâmplari -zilieri(zidari)   şi tâmplari-constructori care realizau care, căruţe,tărgi,bărci şi pluguri.


Israelit  spunând Binecuvântare [Baruch Atha Adonai Melek Haolam, Melek Israel ci aşer   hamoţi lehem min haareţ!"Amin "Binecuvântat eşti Tu Doamne care scoţi pâinea din pământ" înainte de treieratul grâului. Mişpaha cavudim ( Familie de lcurători)Familie de galileeni culegând  sabra /măsline . Care  şi astăzi erau un pic mai aromate  decât cele greceşti. grecii de astăzi îşi înoiesc soiurile  de măslini din Fenicia(Liba) şi Galilea(Israel). acesta este marele secret al măslinelor greceşti cu origine israeliană.Femeie la război de ţesut cu  greabăn lung şi  greblă lată. Pe aceste  războaie se făceau   în vremuri biblice Katiful(catifeaua)  Kevlarul  originar din Karfa-Chevlar  şi al doilea derivat Torax   din care se făceau armurile  uşoare  în antichitate  un derivat al kevlarului .Un cartier din Nazareth spre Karfa-Naum(Capernaum) şi celebrul linşoi din care erau făcute   cămăşile  şi hainele  biblice  cu ţesătura unică în formă de "L" & "T". Tot pe acest  război  se făceau mohairul  ,a cărui origine  se află în cartierul MO-HAR din  Qanna (Cana Galileii). Reţineţi catifea,kevlar, torax, mohair, linţoi,cinci ţesături  care  au schimbat lumea.Iar omenirea nu-şi poate imagina viaţa fără ele.

Femeie la război de ţesut cu  greabăn lung şi  greblă lată. făurind  o ţesătură de linţoi


Femeie galileeană  selectând puf de lebădă sălbatică şi miel   proaspă născut şi gazelă TABITT pregătind sculul şi suveicile pentru  mohair materialul şi ţesătura de Mohar.Femeie galileeană  răsucind suveica fusului   pentru  mohair materialul şi ţesătura de Mohar.

israelit   la râşniţa presei de ulei de măsline  sau ulei de dovleac.Israelit   la râşniţa presei de ulei de măsline  sau ulei de dovleac.Sau  presând petale de lotus,trandafiri  din care se făceau uleiuri aromate pentru  Înalta Societate.  Cei care reuşeau să vândă  în antichitate  îşi acopereau  cheltuiele pe un an ,cu biruri cu tot. Nu era tocmai uşor fiindcă  cei vechi în breaslă din alte ţări nu erau tocmai prietenoşi şi mituiau  soldaţi ca să descurajeze  noii producători sau pe cei sezonieri. Şi îi intimidau să vândă  marfa la subpreţ  unor distribuitori.......exact cum se întâmplă şi astăzi cu agricultorii din multe ţări.Asemenea   stăpâni pe piaţă , racolaul iscoade   din armate şi recenzorii de fisc sau colectorii de taxe. Din mai multe ţări. Mai ales din cele  producătoare  ,care aveau la marginea satelor  resursele naturale,materia primă. Acestea erau primele vizate.

Turiştii vizitând presa teascului de ulei.

Satul Nazareth , exterior. Israeliţii pregătind PESAHUL IUDAIC [ Paştele ]

Mormântul lui Yaakov Levy Bar Amitai David  (Tatăl  tâmplarului Iosif). Sub el era conducata cu rezervoarele de la presa teascului pemntru  ulei cu nămol de Marea Moartă şi uleiuri aromate.

Presa Teascului  era o adevărată manufactură   cu 1000 de locuri de muncă la capacitate maximă.

Presa Teascului  era o adevărată manufactură   cu 1000 de locuri de muncă la capacitate maximă.Fiecare piulă era rotită de o pilă. Se putea produce în acelaşi timp  opt -zece tipuri diferite de ulei, de la uleiuri aromate şi parfumate  ,în acelaşi timp cu leiul de măsline,de floarea soarelui, ulei de rapiţă ,ulei de cânepă(analgezic)  şi ulei de dovleac.

Acoperişul Morii de Teascului Presei de Ulei. Nazareth cartierul Magdalla

vase noi  fabricate  în 1948  şi vase vechi  de 2012 ani    ambele  în folosinţă zillnică   lângă peretele presei. Turişti pot beneficia gratuit de o mică şedinţă  tratament de relaxare.   cu ulei aromatic folosind aceste vase.

israelit  ghidând  direcţia vântului  şi atenţia maximă pentru  direcţia de treierat(vânturarea pleavei)


Israelit şi  măgăruşul lui  treierând  lu lapata (o targă  din scândură de lemn) care   desfăcea   paiele şi pleava de pe boabele de grâu. Înainte de vânturarea finală.

Israelit şi  măgăruşul lui  treierând  lu lapata (o targă  din scândură de lemn) care   desfăcea   paiele şi pleava de pe boabele de grâu. Înainte de vânturarea finală.

Israelit , tâmplar-pietrat  meserie care a  practicat-o  şi iisus cu Iosif tatăl său, în Nazareth ,Seforis,Cezarea sau Carpenaum .Oraşe la mică distanţă de Nazareth..Mulţi ani  această imagine era singurul lucru pe care-l vedea Iisus şi Iosif.

Femeie Galileeană /spartană culegând struguri pentru a face  tradiţionalul TIROŞ şi YAIYN vin de Carmel şi Seforis
Israelită  ţesând KEVLAR  rezistent la  tăiere cu sabia, la împungere cu suliţa sau  la impactul cu săgeata.  Evreii  fabricau şi peraţi  la case din mai multe straturi multicolore   fiind la fel de rezistenta ca piatra. Deşi  aparenţa  îi înşela pe muţi. crea impresia de  arhaic  şi vulnerabil.Asemănător cu  japonezii, hinduşii sau chinezii care foloseau pereţi de hârtie  multi-strat.10 straturi  aveau  grosimea unui perete de piatră (perete simplu nefortificat)  15 cm.

Israelită pregătind ţesăturile  de Torah  în    MOKET ( preşuri  foarte rezistente.) rezistau  500-1000 de ani dacă erau bine făcute.


israelită   pregătind mohairul  pentru KATIF ,catifea.Tâmplar  evreu , făurind un plug de lemb cu lamă de  fier


Tâmplar construind o furcă de treierat  şi vânturat

Tâmplar construind o furcă de treierat  şi vânturat

Evrei la  40 zile după Paşte   plângând moartea Evreului Iisus Mesia.Şi cerând lui Dumnezeu Elohim să vină/revină Mesia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu